31. märts 2012

Vodafone Rally de Portugal III päev

 
Vodafone Rally de Portugal kolmas võistluspäev SS11-SS16, kokku 148,16km

Portugali MM-ralli teist võistluspäeva iseloomustavad kõige paremini sõnad: vihm, udu, muda ja katkestamised.
Hooaja neljanda MM-ralli teist võistluspäeva alustasid soosikutena avapäeval järel kaksikjuhtimist hoidnud Fordi piloodid Jari-Matti Latvala ja Petter Solberg . Neljapäeval katkestanud Sebatien Loeb oli selleks korraks mängust väljas ning nii avanes Fordi pilootidel suurepärane võimalus MM-tiitliheitluses punktivahet vähendada.
Avakatsena läbiti 25,01 km pikkune Tavira kiiruskatse, millele startisid esimestena neljapäeval katkestanud Dani Sordo - Carlos del Barrio (Mini WRC). Kohe esimestest meetritest oli selge, et võistluspäev saab olema väga raske, sest öö läbi sadanud vihm ning hommikul lisandunud udu, olid olud väga raskeks muutnud.
Ainsana „puhast“ sõidujoont omanud Dani Sordo võitis avakatse tšehhi piloodi Martin Prokopi ees 57,2 sekundiga.
Esimestena sattusid keeruliste olude ohvriks ning olid sunnitud katkestama Thierry Neuville – Nicolas Gilsoul (Citroen DS3 WRC).
Avapäeval kiiruskatse võitnud ja ööpausile absoluutarvestuse neljandana läinud Ott Tänak – Kuldar Sikk (Ford Fiesta WRC) lootsid näidata head kiirust ka teisel võistluspäeval, kuid väikse sõiduvea ja raskete tingimuste kokkulangevusel tuli ka eestlastel juba avakatsel rajaäärde jääda.
"Pingutasime päris kõvasti, sest tahtsime veel häid aegu saada, kuid tekkis vesiliug ja me sõitsime teelt välja. Oleks olnud võimalik teele tagasi saada, sest kraav ei olnud nii järsk, kuid seal olid kivid mida ma ei märganud, sõitsin neile otsa ja jäime kinni," sõnas Ott Tänak peale katkestamist Fordi pressiteenistuse vahendusel.
Reedesele võistluspäevale liidrina startinud Jari-Matti Latvala ja Miikka Anttila (Ford Fiesta WRC) teadsid, et kuna Sebastien Loeb on väljas, siis nüüd tuleb teel püsida ning võtta võimalikult palju MM-punkte. Paraku aga see ülesanne ebaõnnestus ning sarnaselt Ott Tänakule libiseti teelt ning katkestati. 2012.MM-hooajal seni peetud neljast rallist on nüüd soomlane teinud sõiduvea koguni kolmel.
Reedese avakatse järel katkestasid veel ka avapäeva järel S-WRC klassis kahte esimest kohta hoidnud Hayden Paddon (Škoda Fabia S2000) ja Craig Breen (Ford Fiesta S2000).
Võistluspäeva teise kiiruskatsena sõideti 25,15 km pikkune Alcarias kiiruskatse ning kõige kiiremat minekut näitas taaskord Dani Sordo, kes edestas taas teisena lõpetanud Martin Prokopit 48,2 sekundiga.
Peale meeskonnakaaslase Jari-Matti Latvala katkestamist kerkis uueks liidriks Petter Solberg. Norralane juhtis rallit soomlase Mikko Hirvoneni ees 25,1 sekundiga ning teadis, et võidu korral kerkiks ta uueks MM-liidriks. Kahjuks aga ei püsinud ka Solbergi poolt juhitud Ford Fiesta WRC rajal ning sarnaselt meeskonnakaaslasega liituti katkestajate nimekirjaga.
Fordi meeskonna juht Malcolm Wilson sõnas peale mõlema piloodi katkestamist, et:“ Pettumus ei ole hetkel päris õige sõna kirjeldamaks hetke emotsioone. Kui Fordi boss oli sõnadega suhteliselt tagasihoidlik, siis meeskonna peainsener Christian Loriaux end tagasi ei hoidnud.
„Sebastien Loeb andis meile katkestamisega hõbekandikul suurepärase võimaluse , kuid mida me sellega tegime? Viskasime selle kandiku prügikasti ja panime põlema,“ kurjustas belglane.
„Nendel oli vaid teel vaja püsida. Pärast Jari-Matti katkestamist oleks Petter pidanud sõidutempot vähendama ning jälgima enda eest startinud Mikko Hirvoneni splitte,“ jätkas Loriaux.
Kolmanda katsena sõideti 16,18 km pikkune S.Bras de Alportel kiiruskatse ning kolmanda järjestikuse katsevõidu teenisid Dani Sordo - Carlos del Barrio, kes sedakorda edestasid teisena lõpetanud ekipaaži Jevgeni Novikov – Denis Giraudet 21,8 sekundiga.
Peale hoolduspausi otsustasid ralli korraldajad ja kohtunikud, et turvalisuse kaalutlustel (osades kohtades oli tulvavesi tee ära uhtunud) jäetakse päeva teises pooles kavas olnud kolm kiiruskatset ära ning võistlusega jätkatakse laupäeval.
Peale Portugali ralli teist ja draamade rohket võistluspäeva juhivad võistlust Citroeni sõitjad Mikko Hirvonen – Jarmo Lehtinen (Citroen DS3 WRC).
“Teeolud on väga libedad ja mudased. Sellistes tingimustes on rehvide pidamine nii ootamatu, et iga hetk võib midagi juhtuda. Ma küll juhin rallit, kuid see ei tähenda seda, et see oleks lihtne,“ sõnas Citroen meeskonna värvides oma esimest võitu püüdev soomlane.
Endise Fordi tehasemeeskonna sõitja järel lõpetasid reedese võistluspäeva teisena Jevgeny Novikov – Denis Giraudet (Ford Fiesta WRC). M-Sport meeskonna sõitjad kaotavad liidrile 36,3 sekundiga.
Päeva kolmandal katsel vasaku tagumise rehvi purunemise tõttu Novikovile koha loovutanud Mads Østberg – Jonas Andersson (Ford Fiesta WRC) jätkavad kolmandal positsioonil. Kaotust liidrile kogunes 41,8 sekundit.
Kohtadele neli kuni seitse käib peale reedest võistluspäeva tihe heitlus neliku Patrik Sandell (Mini WRC), Martin Prokop (Ford Fiesta WRC), Nasser Al-Attiyah (Citroen DS3 WRC) ja Peter van Merksteijn jr (Citroen DS3 WRC) vahel.
Kaheksandana lõpetas võistluspäeva teine hollandlane Dennis Kuipers (Ford Fiesta WRC), kes kaotab kaasmaalasele Peter van Merksteijn jr´le 50,3 sekundiga.
Parima S2000 ekipaažina jätkavad rallil Sebastien Ogier – Julien Ingrassia (Škoda Fabia S2000), edestades WRC-l sõitvaid soomlaseid Jari Ketomaa – Mika Stenberg(Ford Fiesta WRC) 7,2 sekundiga.
Võistluspäeva kiirem piloot oli Dani Sordo, kes võitis kõik reedel sõidetud Portugali MM-ralli kiiruskatsed ning kerkis 42.positsoonilt 15ndaks.
Sarnaselt Sordoga kerkis üldarvestuses jõudsalt ka kohaliku rallipubliku lemmik Armindo Araujo. Portugalane kerkis avapäeva järel hoitud 32.positsioonilt 11ndaks ning viimasest punktikohast lahutab Mini pilooti vaid 6,6 sekundit.
Kolmandal võistluspäeval super-ralli süsteemis jätkavad Fordi piloodid Petter Solberg, Jari-Matti Latvala ja Ott Tänak võivad veel hea sõidu korral MM-punkidele jõuda, sest ära jäetud kiiruskatsed säästsid neid kõiki 15. minutilisest ajakaotusest.
Teise Eesti ekipaažina Portugali rallil startinud ja avapäeva järel N-rühma liidrikohta hoidnud Sander Pärn – Ken Järveoja (Subaru Impreza) katkestasid reedese võistluspäeva esimesel katsel.
Katkestamise põhjuseks veetakistusest läbisõidu järel mitte käivitunud mootor.
S-WRC liidritena lõpetasid reedese võistluspäeva Yazeed Al-Rajhi – Michael Orr (Ford Fiesta RRC).
WRC Akadeemia sarjas juhib teise võistluspäeva järel Fredrik Ahlinm, kes edestab Brendan Reeves´i 59,4 sekundiga.


Portugali ralli teise võistluspäeva järel juhivad võistlust Mikko Hirvonen – Jarmo Lehtinen (Citroen DS3 WRC)
Foto: Timo Anis / rallyphotos.net.ee

Portugali MM-ralli 2. võistluspäevaga seotud videod:

Portugali MM-ralli SS5-SS7 tipphetked
Portugali MM-ralli SS5 Jari-Matti Latvala off


Katsevõite 2.võistluspäeval:

3 (SS5,6,7) – Dani Sordo Mini John Cooper Works WRC

Portugali ralli järjestus peale SS10:

1.Mikko Hirvonen Citroën DS3 WRC 01:20:01,7
2.Jevgeni Novikov Ford Fiesta RS WRC +00:36,3
3.Mads Østberg Ford Fiesta RS WRC +00:41,8
4.Patrik Sandell Mini John Cooper Works WRC +03:07,2
5.Martin Prokop Ford Fiesta RS WRC +03:25,8
6.Nasser Al-Attiyah Citroën DS3 WRC +03:46,9
7.Peter van Merksteijn jr Citroën DS3 WRC +03:50,8
8.Dennis Kuipers Ford Fiesta RS WRC +04:41,1
9.Sébastien Ogier Škoda Fabia S2000 +05:45,1
10.Jari Ketomaa Ford Fiesta RS WRC +05:52,3

17.Ott Tänak Ford Fiesta RS WRC +11:40,3
35.Sander Pärn Subaru Impreza +30:26,0

Portugali ralli kolmanda võistluspäeva stardijärjestus

Portugali ralli kolmanda võistluspäeva kiiruskatsed SS11-SS16, kokku 148,16km

Laupäev 31.03

SS11 Almodovar 1 26,22km 11:49
SS12 Vascao 1 25,29km 12:43
SS13 Loule 1 22,57km 13:33
SS14 Almodovar 2 26,22km 16:39
SS15 Vascao 2 25,29km 17:33
SS16 Loule 2 22,57km 18:23

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar