30. märts 2012

Vodafone Rally de Portugal II päev

 
Vodafone Rally de Portugal teine võistluspäev SS5-SS10, kokku 132,68km

Portugali ralli avapäeval sõideti küll vaid 38,85 katsekilomeetrit, kuid sellest piisas, et oleks nii draamat, kui ka õnnestumisi.
Avakatsena sõideti 3,27 kilomeetri pikkune Lisboa publikukatse, mille võidu võtsid 0,1 sekundilise eduga Sebastien Loeb – Daniel Elena (Citroen DS3) ees, Petter Solberg – Chris Patterson (Ford Fiesta WRC).
Ott Tänak – Kuldar Sikk (Ford Fiesta WRC) näitasid avakatsel viiendat katseaega, kaotades katse võitnud norralasele 2,8 sekundit.
Võistluspäeva järgnevad kolm katset sõideti aga õhtupimeduses ning taktika nendeks katseteks algas juba peale kolmapäevast kvalifikatsioonikatset. Citroeni piloodid Hirvonen ja Loeb otsustasid riskida ning startisid katsetele esimestena. Fordi piloodid Latvala, Solberg aga eelistasid startida WRC pilootidest viimasena.
Kohe esimene pimeduses sõidetud katse näitas, et seekord tegid Fordi piloodid õige otsuse ning katsel võeti Citroenide ees kaksikvõit. Teise katsevõidu järjest võttis Petter Solberg, edestades meeskonnakaaslast Jari-Matti Latvalat 1,5 sekundiga.
Teisel kiiruskatsel said Prodrive WRC Teami sõitjad Dani Sordo - Carlos del Barrio (Mini WRC) kogemuse võrra rikkamaks, kuid 100m. peale katsestarti tekkis võistlusmasinal tehniline rike, mille tulemusena tuli edasine osa 10,19 kilomeetrisest katsest sõita „kottpimedas.“ Hispaanlane kaotas katse võitnud norralasele 02.26,1 ning peale katset otsustati esimene võistluspäev katkestada.
Teisel võistluspäeval on Prodrive WRC Team´i sõitjad taaskord rajal ning katsetele starditakse esimese ekipaažina.
Kodupubliku lemmikud ja WRC Team Mini Portugal värvides sõitvad Armindo Araújo – Miguel Ramalho tegid teise katse alguses sõiduvea ning kaotasid katsevõitjale 05:05,9. Õnneks jäi võistlusmasin „korda“ ning rallit jätkati.
Martin Prokop – Zdeněk Hrůza (Ford Fiesta WRC) avapäev kulges küll sõiduvigadeta, kuid teisel kiiruskatsel otsustasid osad hobused Ford Fiesta WRC tallist minema joosta ning nii jätkati kuni hoolduspausini tõrkuva jõuallikaga.
Kolmanda ja päeva pikima kiiruskatse parimat aega näitasid Jari-Matti Latvala – Miikka Anttila (Ford Fiesta WRC), kes edestasid meeskonnakaaslaseid 2,7 sekundiga ning kerkisid selle katsevõiduga ralli liidriteks.
Päeva eelviimasel katsel jäid aga sõiduvea tõttu teeäärde, hooaja kolmest rallist kaks võitnud Sebastien Loeb – Daniel Elena (Citroen DS3 WRC). Kaheksakordne maailmameister eksis katse seitsmendal kilomeetril olnud paremkurvis, kus ta millegipärast hoopis vasakule keeras. Sõiduvea tõttu sai võistlusmasin sedavõrd palju kannatada, et rallile enam ei stardita. Sebastien Loeb ja Daniel Elena pääsesid õnnetusest vigastusteta.
Neljapäeva õhtuse viimase kiiruskatse võitsid kõigi Eesti rallifännide rõõmuks Ott Tänak – Kuldar Sikk, kellel oli see WRC karjääri kolmandaks kiiruskatse võiduks. Eestlased edestasid katse teisena lõpetanud ja ainsana Citroeni tehasevärvides jätkavaid soomlaseid Hirvonen - Lehtinen 1,4 sekundiga. Portugali ralli avapäeva kokkuvõttes kuulus eestlastele igati suurepärane neljas positsioon.
“Olen üsna rahul. Loomulikult ei ole ma õnnelik kolmanda katse üle, sest tegime seal rumala vea. Unustasime tuled, sest katse alguses oli üsna valge, aga kui hakkas pimedaks minema, siis sain aru, et midagi on puudu,” sõnas Tänak M-Spordi pressiteate vahendusel.
“Meie stardipositsioonil ei olnud viga, kuid samas täna ei saanud keegi erilist eelist. Alguses oli ehk parem neil, kes startisid tagapool, aga viimastel katsetel jällegi ees startijatel,” lisas eestlane.
Portugali ralli esimese võistluspäeva järel juhivad rallit Jari-Matti Latvala – Miikka Anttila (Ford Fiesta WRC), kes edestavad meeskonnakaaslaseid Petter Solberg – Chris Patterson 2,6 sekundiga.
Peale võistluspäeva sõnas Latvala kaardilugeja :“Pidin Jari-Mattile päeva viimasel katsel mitu korda meelde tuletama, et Sebastien Loeb on katkestanud ja pole vaja nii „hullu panna“.“
Kolmandana lõpetasid avapäeva Mikko Hirvonen – Jarmo Lehtinen, kes kaotavad endistele meeskonnakaaslastele vaid viie sekundiga ning kindlasti mõtlevad soomlased, et nüüd oleks just õige hetk võtta Citroeni värvides esimene MM-võit.
Ott Tänaku järel lõpetas avapäeva viiendal positsioonil Citroen Junior meeskonna piloot Thierry Neuville, kes võistluspäeva viimasel katsel näitas kolmandat katseaega.
Kuuenda, seitsmenda ja kaheksanda positsiooni eest on avapäeva järel heitlemas Fordi trio Mads Østberg, Jevgeny Novikov ja Jari Ketomaa.
S-WRC klassi liidrina ja absoluutarvestuse üheksanda positsiooniga lõpetas avapäeva Škoda S2000 masinal sõitev Hayden Paddon.
Avapäeva top kümne lõpetas Dennis Kuipers (Ford Fiesta WRC).
N-rühma liidritena lõpetasid Portugali ralli avapäeva Sander Pärn – Ken Järveoja, kes edestavad lähimaid konkurente Protasov - Nesvit (Subaru Impreza) 18,9 sekundiga.
Portugali ralli teisel võistluspäeval ootab võistlejaid kolm korduvkatset, mille kogupikkuseks on 132,68 kilomeetrit.


Ott Tänak pani Portugali ralli esimesele võistluspäevale SS4 katsevõiduga ilusa punkti
Foto: Timo Anis / rallyphotos.net.ee

Portugali MM-ralli 1. võistluspäevaga seotud videod:

SS1 Lisboa

SS3 Santa Clara

Katsevõite 1.võistluspäeval:

2 (SS1,2) – Petter Solberg Ford Fiesta RS WRC
1 (SS3) – Jari-Matti Latvala Ford Fiesta RS WRC
1 (SS4) – Ott Tänak Ford Fiesta RS WRC


Portugali ralli järjestus peale SS4:

1.Jari-Matti Latvala Ford Fiesta RS WRC 00:25:04,6
2.Petter Solberg Ford Fiesta RS WRC +00:02,6
3.Mikko Hirvonen Citroën DS3 WRC +00:05,0
4.Ott Tänak Ford Fiesta RS WRC +00:15,7
5. Thierry Neuville Citroën DS3 WRC +00:34,0
6.Mads Østberg Ford Fiesta RS WRC +00:53,3
7.Jevgeni Novikov Ford Fiesta RS WRC +01:02,9
8.Jari Ketomaa Ford Fiesta RS WRC +01:15,0
9.Hayden Paddon Škoda Fabia S2000 +01:39,6
10.Dennis Kuipers Ford Fiesta RS WRC +01:47,1

Portugali ralli teise võistluspäeva stardijärjestus

Portugali ralli teise võistluspäeva kiiruskatsed SS5-SS10, kokku 132,68km

Reede 30.03

SS5 Tavira 1 25,01km 14:01
SS6 Alcarias 1 25,15km 14:36
SS7 S.Bras de Alportel 1 16,18km 15:28
SS8 Tavira 2 25,01km 17:56
SS9 Alcarias 2 25,15km 18:31
SS10 S.Bras de Alportel 2 16,18km 19:23

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar