12. veebr 2012

Rally Sweden III päev

 
Rootsi ralli kolmas võistluspäev SS19-SS24, kokku 84,84km

Rootsi ralli teisel võistluspäeval sõideti kokku kaheksa kiiruskatset ja läbiti 117,76 katsekilomeetrit ning katsetele starditi avapäeva tulemuste pööratud järjestuses.
Laupäevaseks avakatseks läbisid piloodid Vargåsen´i, mis on kuulus Colin´s Crest´i hüppe poolest.
Katse võitsid ralli üldliidrid Jari-Matti Latvala – Miikka Anttila (Ford Fiesta WRC), kes suurendasid edu kaasmaalaste Mikko Hirvonen – Jarmo Lehtinen (Citroen DS3 WRC) ees 2,2 sekundi võrra.
Reedesel võistluspäeval sõiduvea teinud ja alles seitsmendana lõpetanud Sebastien Loeb – Daniel Elena (Citroen DS3 WRC) alustasid teist võistluspäeva kiiruskatse kuuenda ajaga ning vähendasid positsioon kõrgemal olnud ekipaažiga, Henning Solberg - Ilka Minor (Ford Fiesta WRC), vahet 6,3 sekundi võrra.
Prantslane sõnas kiiruskatse finišis: „Püüame Henningu kätte saada ja siis vaatame edasi. Tingimustes, kus pidamine pidevalt vaheldub, on keeruline head sõidurütmi leida.“
Esimese võistluspäeva esimesel kiiruskatsel palju väärtusliku aega kaotanud, kuid hiljem siiski jätkanud Ott Tänak – Kuldar Sikk (Ford Fiesta WRC) startisid teise päeva kiiruskatsetele kolmandana ning see tähendas seda, et eestlaste kanda oli nö. „teepuhastaja“ roll.
Hoolimata kehvast stardipositsioonist näitas Ott Tänak väga korraliku kiirust ning tulemuseks avakatse viies resultaat.
„Tee oli päris lumine ja tegelesime sõidujoone puhastamisega, kuid sõidurütm on ok,“ sõnas eestlane pärast Vargåsen´i katse läbimist, kus Colin´s Crest´i hüppel näidati koguni kolmekümne kahe meetrist õhulendu.
Järgmisena läbisid piloodid soomlasest kahekordse maailmameistri Marcus Grönholmi lemmik kiiruskatse ja selle järgi ka oma restorani nimetanud Sågen´i.
Katse esikolmik oli täpselt identne avakatse tulemusega, kus katsevõidu võttis Jari-Matti Latvala Mikko Hirvonen´i ja Mads Østberg´i ees.
Fordi piloot oli kahe kiiruskatsega Citroeni piloodi ees suurendanud edu 3,1 sekundi võrra ning absoluutarvestuses oli edu kasvanud 19,9 sekundi peale.
Soomlasest Fordi piloot sõnas peale katset, et „tingimused on head, kuid osades kohtades on väga libe ning peab sõitma väga targalt, et lumevallid enda kasuks ära kasutada.“
Kolmandana jätkanud Petter Solberg – Chris Pattetrson (Ford Fiesta WRC) suretasid katse alguses võistlusmasina ning kaotasid sellega mõned sekundid. Kokkuvõttes kaotas Norra-Briti ühisekipaaž meeskonnakaaslastele 33,4 sekundit.
Laupäevasel teisel kiiruskatsel kordus sama, mis päev varem oli juhtunud juba avakatsel.
Ott Tänak – Kuldar Sikk sõitsid teelt välja ning taaskord juhtus see olema sellises kohas, kus ei olnud palju pealtvaatajaid, kes saanuks kohe aidata ning teele tagasi saamiseks kulus ligi 22.minutit.
Üldarvestuses üheksandana jätkanud ja eelmisel hooajal S-WRC klassis eestlastele konkurentsi pakkunud Martin Prokop sõnas peale katset: „väga libe ja kiire kiiruskatse. Peale seda kui nägin, et Ott on teelt välja sõitnud võtsin hoogu maha.“
Avaringi katsete eelviimase läbimise võitsid Mikko Hirvonen – Jarmo Lehtinen, kes vähendasid endiste meeskonnakaaslastega vahet 1,9 sekundi võrra.
Päeva teisel katsel spinni teinud ja Henning Solbergile taas aega juurde kaotanud Sebastien Loeb sõitis välja katse kolmanda tulemuse ning oli nüüd norralasest 17,7 sekundi kaugusel.
Eelneval katsel lumetöödega ametis olnud Ott Tänak ja Kuldar Sikk olid taas rajal tagasi ning tulemuseks katse kaheksas aeg, kaotust katse võitnud Mikko Hirvonenile 14,9 sekundit.
Ott vastas muheledes ralliraadio küsimusele, et mis eelmisel katsel juhtus: „jäime taas valli kinni ning kulus palju aega, sest pealtvaatajaid polnud, kes kohe appi oleks tulnud. Muidu on kõik ok aga katsel on palju lund ja esimestel masinatel on suhteliselt raske kiiresti sõita.“
Ei tea kas tingituna pingelangusest või soovist tõestada endale, et Rootsi teedel on võimalik liikuda ka kiiremini ning sõiduvigadeta, kuid järgnevana kavas olnud lühikese Hagfors Sprint kiiruskatsevõit kuulus eestlastele Ott Tänak – Kuldar Sikk (Ford Fiesta WRC). Otile oli see WRC karjääri esimeseks katsevõiduks. M-Sport Ford World Rally Team´i sõitjad edestasid katse teisena lõpetanud Citroen´i meeskonna sõitjaid Sebastien Loeb´i ja Daniel Elenat 2,2 sekundiga.
Hoolduspausil antud intervjuus sõnas Tänak M-Sporti meeskonna pressiteenistuse vahendusel: “Teisel kiiruskatsel eksisin ise. Sisenesime paremkurvi liiga suure hooga, kuid tuli välja, et see oli tunduvalt aeglasem. Jäime kinni, õnneks tulid mõned pealtvaatajad appi, kuid hangest väljapääsemine võttis kõvasti aega. Masinaga on kõik korras.”
“Eilse vea tõttu oleme üldarvestuses parimatest kaugel maas. Teedel on väga palju lund ning suuri riske võtmata pole kiireid aegu näidata võimalik. Tegime seadistusel muudatusi, sest kiire sõidu jaoks on vaja head pidamist,“ lisas eestlane.
Peale hoolduspausi sõideti kordusena hommikul läbitud kiiruskatsed ning kõige kiiremini alustas Jari-Matti Latvala, kes võitis küll katse, kuid seda vaid 0,1 sekundilise eduga kaasmaalase Mikko Hirvonen´i ees.
Citroenil kihutav soomlane sõnas peale esimest korduvkatset, et „võistlusmasin on lihtsalt suurepärane ning ma naudin meie esikoha heitlust Jari-Mattiga.“
Ott Tänak sai viieteistkümnendalt kiiruskatselt kirja kaheteistkümnenda aja ning kaotust liider jari-Matti Latvalale kogunes juurde 32 sekundi jagu.
Kuueteistkümnendal kiiruskatsel kerkisid Sebastien Loeb – Daniel Elena (Citroen DS3 WRC) üldarvestuse kuuendale positsioonile ning nüüd edestati Ford Fiesta WRC-l sõitvaid Hennin Solberg – Ilka Minor´it 2,7 sekundiga.
Katsel üheteistkümnendat aega näidanud Ott Tänak vastas katse lõpus esitatud küsimusele: „Esimesena startides on väga keeruline teel püsida, sest teeolud on väga lumised ja libedad, kuid sellest hoolimata üritame me häid katseaegasid sõita.“
Päeva neljanda katsevõidu võtsid Jari-Matti Latvala – Miikka Anttila, kes edestasid teisena lõpetanud meeskonnakaaslaseid 2,2 sekundiga. Citroenil sõitvaid kaasmaalaseid edestati 5 sekundiga ning see tähendas seda, et sama palju suurenes ka absoluutarvestuse edu, mis oli nüüdseks 23,7 sekundit.
Kahekordne Rootsi MM-ralli võitja vastas koheselt ning võitis võistluspäeva eelviimase kiiruskatse ning vähendas endise meeskonnakaaslasega vahet 2,6 sekundi võrra.
Eelneval katsel Sebastien Loeb´ile kuuenda positsiooni loovutanud norralane Henning Solberg ei kavatsenudki nii lihtsalt alla anda ning võttis järgneva katsega prantslaselt 2,7 sekundit tagasi, mis tähendas seda, et peale seitsetteist kiiruskatset oli nende kahe piloodi võistlusaeg identne.
Rootsi MM-ralli laupäevase võistluspäeva viimase kiiruskatsena sõideti Ott Tänakule WRC karjääri esimese katsevõidu toonud Hagfors Sprint, mille katsevõit läks jagamisele kaheksakordse MM –võitja Sebastien Loeb´i ja Ott Tänaku vahel.
Hooaja teise MM-ralli üldliidrina jätkavad ka peale laupäevast võistluspäeva soomlased Jari-Matti Latvala – Miikka Anttila (Ford Fiesta WRC), kes edestavad Citroen´il kihutavaid kaasmaalaseid Mikko Hirvonen´i - Jarmo Lehtinen´i 23 sekundiga.
Avapäeva järel liidritele vaid 18,8 sekundit kaotanud Petter Solberg – Chris Patterson (Ford Fiesta WRC) ei püsinud laupäeval enam soomlaste sõidutempos ning kaotavad liidritele ennem viimast võistluspäeva 51,4 sekundiga.
Fordi tehasemeeskonna sõitjatele järgnevad erameeskonna Fordil sõitvad Mads Østberg - Jonas Andersson, kes kaotavad küll liidritele juba üle minuti, kuid poodiumi viimasest kohasta lahutab neid vaid 11,1 sekundit.
Rootsi ralli teise võistluspäeva lõpetasid viiendana Jevgeny Novikov – Dennis Giraudet (Ford Fiesta WRC), kes näitasid kõikidel laupäevastel kiiruskatsetel minimaalselt seitsmendaid katseaegasid.
Teisel võistluspäeval spinni ja rehvipurunemise tõttu taaskord aega juurde kaotanud, kuid sellest hoolimata absoluutarvestuses koha võrra kerkinud Sebastien Loeb – Daniel Elena (Citroen DS3 WRC) kaotavad peale laupäevaseid katseid M-Sport Ford World Rally Team´i sõitjatele 44,4 sekundit ning kindlasti soovivad nad ralli lõpuks neid edestada.
Terve laupäevase võistluspäeva maailmameistritega kuuenda positsiooni eest heitlust pidanud Henning Solberg – Ilka Minor (Ford Fiesta WRC) kaotavad ennem viimast võistluspäeva Citroeni duole 4,9 sekundit ning kindlasti püüavad nad koha tagasi võita.
Sarnaselt avapäevale jätkavad heitlust kolmele viimasele punktikohale trio Patrik Sandell – Staffan Parmander (Mini John Cooper WRC), Martin Prokop – Zdeněk Hrůza (Ford Fiesta WRC) ja Eyvind Brynildsen – Cato Menkerud (Ford Fiesta WRC). Hetkel on seda triot vedamas koduteedel sõitev Patrik Sandell, kuid tšehh Martin Prokop on rootslasest vaid 2,6 sekundit kaugusel.
S-WRC klassi liidritena jätkavad P-G Andersson – Emil Axelsson (Proton Satria Neo S2000), kelle edu teisel positsioonil olevate Craig Breen´i – Gareth Roberts´i (Ford Fiesta S2000) ees on 2.58,8 ning kaasmaalaste Pontus Tidemand´i – Staffan Parmander´i (Škoda Fabia S2000) ees koguni 4.32,3.
Viimasel võistluspäeval läbitakse kuus kiiruskatset kogupikkusega 84,84 kilomeetrit ning ralli lõpetab 4,66 kilomeetri pikkune kiiruskatse Hagfors 2, mis on Rootsi MM-ralli Power Stage.

Rootsi MM-ralli 3. võistluspäevaga seotud videod:

Rootsi MM-ralli 2. võistluspäeva parimad hetked


Ott Tänak ja Kuldar Sikk võitsid lisaks kahele kiiruskatsele ka Colin´s Crest pikima hüppe (32m.) eriauhinna
Foto: Timo Anis

Katsevõite 2.võistluspäeval:

4 (SS11,12,15,16 ) – Jari-Matti Latvala Ford Fiesta RS WRC
2 (SS13,17 ) – Mikko Hirvonen Citroen DS3 WRC
2 (SS14,18 ) – Ott Tänak Ford Fiesta RS WRC
1 (SS18 ) – Sebastien Loeb Citroen DS3 WRC

Rootsi ralli järjestus peale SS18:

1.Jari-Matti Latvala Ford Fiesta RS WRC 02:30:08,0
2.Mikko Hirvonen Citroën DS3 WRC +00:23,0
3.Petter Solberg Ford Fiesta RS WRC +00:051,4
4.Mads Østberg Ford Fiesta RS WRC +01:02,5
5.Jevgeni Novikov Ford Fiesta RS WRC +02:13,1
6. Sébastien Loeb Citroën DS3 WRC +02:57,5
7.Henning Solberg Ford Fiesta RS WRC +03:02,4
8.Patrik Sandell Mini John Cooper Works WRC +04:31,8
9.Martin Prokop Ford Fiesta RS WRC +04:34,4
10. Eyvind Brynildsen Ford Fiesta RS WRC +05:08,7

32.Ott Tänak Ford Fiesta RS WRC +36:39,5

Rootsi ralli kolmanda võistluspäeva kiiruskatsed SS19-SS24, kokku 84,84km

Pühapäev 12.02

SS19 Lesjöfors 1 15,00km 09:34
SS20 Rämmen 1 22,76km 10:10
SS21 Hagfors 1 4,66km 10:59
SS22 Lesjöfors 2 15,00km 13:08
SS23 Rämmen 2 22,76km 13:44
SS24 Hagfors 2 (Power Stage) 4,66km 15:11

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar